Η «Ιλιάδα» του Ομήρου, το κλασικό αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, που ανέβασε σε μία ξεχωριστή παράσταση τετράωρης και πλέον διάρκειας ο εκλεκτός σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός που είχε συνεργαστεί παλιότερα και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε παραστάσεις όπως «Οι Ρομαντικοί», θα έρθει σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr στην Πάτρα, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στα τέλη Ιουνίου 2014 και συγκεκριμένα στις 26/6.

Η παράσταση που όσοι την είδαν στην Αθήνα, μιλούν για μία μοναδική εμπειρία, θα είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, το οποίο ήδη ανακοινώθηκε σήμερα.

Η «Ιλιάδα» είναι έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα τον Στάθη Λιβαθινό. Ο σκηνοθέτης «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του σε μια πολύωρη παράσταση που ωστόσο δεν κουράζει, το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών, του Τρωικού και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές αλλά και τρυφερές με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε τελειώνει.

Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας συμφιλιώνονται -έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.

Η «Ιλιάδα» να θυμίσουμε ότι έχει ήδη παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά τον περασμένο χειμώνα, με μεγάλη επιτυχία.

Όπως έγραψε το περιοδικό Αθηνόραμα, ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός αντιμετωπίζει την «Ιλιάδα» ως μια εργασία σε εξέλιξη, το πρώτο δείγμα της οποίας είναι η παράσταση που δημιουργήθηκε σε συμπαραγωγή της Polyplanity Productions με το Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση εξερευνά συγκεκριμένες πλευρές του κειμένου σε σχέση με την εποχή μας θέτοντας καίρια τα ερωτήματα. Η βραβευμένη μετάφραση – έργο ζωής για τον Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη – συμπίπτει ποιητικά, ιδεολογικά κι αισθητικά με το ύφος του σκηνοθέτη, ο οποίος ακολούθησε τον εσωτερικό ρυθμό του κειμένου.

Εκτός από τον μεταφραστή, πολύτιμοι συνεργάτες στη δημιουργία της παράστασης είναι η Έλσα Ανδριανού (έχει συνεργαστεί και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στις περσινές «Τρωάδες»), η οποία έχει δουλέψει τη σκηνική διασκευή με τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, και ο Στρατής Πασχάλης ως σύμβουλος δραματουργίας.

Η ομάδα των 15 ηθοποιών (Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου) περιλαμβάνει στην ουσία τρεις ερμηνευτικές γενιές.

Όλοι έχουν δουλέψει επί ίσοις όροις πάνω στο κείμενο, ενώ η υπόσταση του ραψωδού –κυρίαρχο στοιχείο στην απόδοση του κειμένου– αφορά με κάποιον τρόπο όλο τον θίασο, όπως έχει γράψει το Αθηνόραμα.

Όσο για το σκηνικό της Ελένης Μανωλοπούλου, η οποία έχει επιμεληθεί και τα κοστούμια, είναι αφαιρετικό και λιτό. Η κινησιολογία είναι επιπλέον ένα βασικό στοιχείο στις παραστάσεις του Λιβαθινού. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης – μαραθωνίου, ζήτησε από τον μοναχό Σαολίν Σι Μιάο Τζιέ να αναλάβει την κινησιολογική προετοιμασία και να διδάξει πολεμικές τέχνες στους ηθοποιούς, με τη συνεργασία της Pauline Huguet στην επιμέλεια της κίνησης.

Οδηγός στο ρυθμό της παράστασης είναι η μουσική σύνθεση και οι ήχοι που συνέθεσε ο Λάμπρος Πηγούνης, που εκτελούνται ζωντανά από τον κρουστό Μανούσο Κλαπάκη.