Πάτρα

Καλώς ήρθατε στην 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας.

Η Πάτρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας. Με πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκων και με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, η πόλη αποτελεί σημαντικό εμπορικό και συγκοινωνιακό κόμβο, αφού ενώνει την νοτιοδυτική Ελλάδα και τις Ιταλικές ακτές με την υπόλοιπη χώρα.

Πολεοδομικά η πόλη χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη. Παλιότερα τα δύο μέρη συνδέονταν με πολυάριθμες χτιστές σκάλες. Μετά την αναδόμηση της πόλης και το πέρασμα των χρόνων, σήμερα διατηρούνται και χρησιμοποιούνται μόνο 3: οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου και οι σκάλες της οδού Πατρέως. Η πλατεία Όλγας παλαιότερα ήταν το κέντρο της Πάτρας, όμως με την επέκταση της πόλης, νέο κέντρο θεωρείται η πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Ά.

Στην Άνω Πόλη μπορείτε να επισκευτείτε το Αρχαϊο Ωδείο, το οποίο κατασκευάστηκε το 160 μ.Χ και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διεθνή φεστιβάλ και άλλα δρώμενα. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται επίσης και το Μεσαιωνικό Κάστρο. Αυτό έχει χτιστεί σε θέση προϊστορικής ακρόπολης και προσφέρει θέα προς ολόκληρη την πόλη και τον Πατραϊκό Κόλπο.

Άλλο αξιοθέατο περασμένων αιώνων είναι και το μοναδικό χαμάμ της πόλης, το οποίο λειτουργεί εδώ και 600 χρόνια, χρησιμοποιώντας φούρνο για την θέρμανση των υδάτων. Η εκκλησία του Παντοκράτορα λίγα στενά παρακάτω διαθέτει εντυπωσιακούς χάλκινους τρούλους, και ταραγμένη ιστορία, αφού κατά την Τουρκοκρατία, είχε μετετραπεί σε τζαμί.

Σημανικό μέρος της  Άνω Πόλης αποτελεί και το Δασύλιο, το δάσος της πόλης, που εκτείνεται δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο. Το Δασύλιο είναι ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής γεμάτο πεύκα και όμορφα σοκάκια για περίπατο. Παρότι σχεδόν μέσα στην πόλη, προσφέρει ένα ευχάριστο διάλλειμα από τους ρυθμούς της αστικής ζωής και εξαιρετική θέα της πόλης από το τουριστικό περίπτερο που λειτουργεί ως καφετέρια-εστιατόριο.

Στην Κάτω Πόλη υπάρχουν πολλές πλατείες με κεντρική, την πλατεία Βασιλέων Γεωργίου Α’. Εκεί μπορείτε να βρείτε τα δύο συντριβάνια που κοσμούνται με μυθικές μορφές και μορφές λιονταριών, το Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” και τον Εμπορικό Σύλλογο “Ερμής”. Το θέατρο και ο εμπορικός σύλλογος είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller.

Πολιούχος της Πάτρας είναι ο Απόστολος Ανδρέας, όπου δίδαξε και δημιούργησε και την χριστιανική κοινότητα. Για αυτό ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα αποτελεί και η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στο όνομα του. Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα άρχισε να χτίζεται το 1908, αλλά εγκαινιάστηκε το 1974. Αριστερά της εκκλησίας υπάρχει επίσης και ο παλαιός ναός, όπου σώζονται η κάρα του Αποστόλου και ο σταυρός σε σχήμα Χ, πάνω στον οποίο μαρτύρησε. Το σημερινό πηγάδι του Αγ. Ανδρέα παραπλεύρως του παλαιού ναού, ήταν άλλοτε η πηγή της θεάς Δήμητρας που λειτουργούσε και ως μαντείο.

Σε μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της πόλης, την πλατεία Ψηλών Αλωνίων, υπάρχει το ηλιακό ρολόι της πόλης, το άγαλμα του αγωνιστή Παλαιών Πατρών Γερμανού και ειδικά διαμορφωμένος παιδότοπος. Τα Ψηλά Αλώνια συνδέονται με την πλατεία Τριών Ναυάρχων με σκάλες. Η πλατεία Τριών Ναυάρχων εκτείνεται για πολλά μέτρα, μέχρι την συμβολή με την οδό Αγίου Ανδρέου. Επί της πλατείας βρίσκονται πολλά καταστήματα για φαγητό και ποτό.

Στην πλατεία Τριών Συμμάχων μπορείτε να δείτε το ρολοϊ από λουλούδια και φυτά που λειτουργεί όλο τον χρόνο.

Η οδός Αγίου Νικολάου εκτείνεται από το ύψος του Μεσαιωνικού Κάστρου προς την θάλασσα και το παλιό λιμάνι με τον επανομαζόμενο μώλο της Αγ. Νικολάου. Στον μώλο αυτό βρισκόταν παλιότερα και ο Φάρος της Πάτρας, πριν μεταφερθεί στην Ιχθυόσκαλα Πατρών. Τώρα πια λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο μόνο.

Εκδηλώσεις

Στην Πάτρα λαμβάνουν χώρα πολυάριθμες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις όλον τον χρόνο. Σημαντικότερη αποτελεί το Πατρινό Καρναβάλι, το οποίο διοργανώνεται από τους κατοίκους της πόλης για περισσότερα από 160 χρόνια.

Αξιόθεατα / Παραλίες / Εκδρομές

Προτάσεις για έξοδο στην πόλη