Την Κυριακή 1 Ιουνίου και ώρα 12.00 υπολογίζεται να ξεκινήσει η 1η  ιστιοδρομία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος σκαφών Ανοικτής Θαλάσσης, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών. Οι αφίξεις των σκαφών θα ξεκινήσουν από σήμερα (Τετάρτη), το βράδυ και τα σκάφη (εκτός των πατρινών) θα ελλιμενιστούν στο μόλο της Αγ. Νικολάου.

Το Σάββατο, θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες των πληρωμάτων και οι έλεγχοι καταμετρήσεων των σκαφών και την Κυριακή θα ξεκινήσουν οι πρώτες ιστιοδρομίες οι οποίες είναι διαδρομές όρτσα-πρίμα. (Τα σκάφη θα διέρχονται συγκεκριμένες σημαδούρες προς τη φορά του ανέμου). Ο αγώνας θα διεξαχθεί κοντά στη στεριά και θα δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να απολαύσει ένα όμορφο θέαμα.

Την Δευτέρα, πάντα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, έχει προγραμματιστεί ο offshore αγώνας στον Πατραϊκό (περίπου 45 μιλίων) και την Τρίτη και την Τετάρτη παλινδρομικές, παράκτιες και όρτσα πρίμα διαδρομές, κοντά στην ακτή.

Χαρακτηριστικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος είναι η συμμετοχή (όχι πολλών αριθμητικά σκαφών) αλλά υψηλού επιπέδου πληρωμάτων. Πρόκειται δηλαδή για τεχνικό αγώνα, με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Τα Πατρινά πληρώματα θα έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν με πολύ καλά πληρώματα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τον Βόλο, ακόμη και από τη μακρινή Χίο και να αναδείξουν το πολύ καλό επίπεδο της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης της περιοχής μας.

Χαρακτηριστικό της πόλης που φιλοξενεί τον αγώνα είναι η καλή συνεργασία φορέων της, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων, πράγμα ελπιδοφόρο και αξιέπαινο για τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους φορείς. Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών βρήκε στον Ο.Λ.Π.Α. όχι μόνο έναν πολύ καλό συμπαραστάτη για τον ελλιμενισμό των σκαφών αλλά και ένα σημαντικό υποστηρικτή για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ο Δήμος Πατρέων συμμετέχει με την παροχή χώρων χρήσιμων για τις επιτροπές του αγώνα, ενώ το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών υποστηρίζει τη διοργάνωση με στοιχεία που αφορούν την πρόγνωση και τις καιρικές συνθήκες. Μεγάλη βοήθεια αποτελεί η συμμετοχή του Πατραϊκού Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών με 2 φουσκωτά και της Ράπτης Marine με 1 φουσκωτό, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τους ναυαγοσώστες, και του Λιμενικού σώματος.