Δελφοί

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, μέρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO, πλούσιος σε σημαντικά ευρύματα της Αρχαίας Ελλάδας.

Στους Δελφούς υπάρχει το Μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Πραγματοποιούνταν ποικίλες μορφές μαντείας. Γνωστοί είναι οι χρησμοί της Πυθίας, μιας γυναίκας 50 ετών που αφιέρωσε την ζωή της στο ιερό. Οι ανασκαφές στον χώρο ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και χαρακτηρίζεται και ως ο “ομφαλός της Γης”. Τα αρχαία ευρήματα βρίσκονται στην κοιλάδα του ποταμού Πλειστού. Γύρω από την τοποθεσία υπάρχει δάσος και οι βουνοκορφές του Παρνασσού.

Τα αρχαιολογικά μνημεία υπάρχουν από τους Μυκηναϊκούς χρόνους. Από τον 80 αιώνα π.Χ. χτίστηκαν τα πρώτα λατρευτικά οικοδομήματα προς τιμήν του Θεού Απόλλων. Στα κλασσικά χρόνια το Μαντείο και το Ιερό γνώρισαν μεγάλη ακμή και η φήμη τους εξαπλώνονταν σε όλο τον κόσμο. Τα Πύθια άρχισαν να τελούνται κάθε 5 χρόνια και γίνονταν στο Στάδιο.

Το Ιερό του Απόλλωνα με το ναό και το βωμό βρίσκεται στην έναρξη της Ιερά Οδού και είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερο συγκρότημα κτιρίων στους Δελφούς. Η Ιερά Οδός έχει δεξιά και αριστερά στις πλευρές της ιδιωτικά και δημόσια αναθήματα. Τα οικοδομήματα που χτίζονταν για τα αναθήματα λέγονται Θησαυροί.  Οι Δελφοί αποτελούσαν το κέντρο ανταγωνισμού μεταξύ πόλεων που επιδίωκαν την προβολή της ισχύς τους. Αμέσως μετά τους Θησαυρούς βρίσκεται το Βουλευτήριο. Το Βουλευτήριο ήταν ένας βράχος, όπου υπήρχε μια προφήτισσα που έδινε χρησμούς.

Με την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, συναντάτε το Ιερό της Αθηνάς Προναίας. Ανατολικά, βρίσκεται ο Ναός της Αθηνάς. Το γνωστότερο κτίσμα είναι η Θόλος, της οποίας οι Κορινθιακού ρυθμού κίονες αποτελούν σήμα κατατεθέν των Δελφών. Δίπλα από το Ιερό του Απόλλωνα υπάρχει το Γυμνάσιο, όπου υπάρχουν 2 στίβοι όπου αθλούνταν οι αθλητές πριν τα Πύθια. Ο ένας στίβος ήταν σκεπαστός. Υπήρκε και μία παλαίστρα, μια δεξαμενή που χρησιμοποιούνταν σαν κολυμβητήριο και λουτρά.

Στην συνέχεια συναντάτε την Ιερή Άλως. Εδώ, κάθε 8 χρόνια τελούνταν τα Σεπτήρια, γιορτή που αναπαριστούσε τον φόνο του Πύθωνα από τον Απόλλωνα. Βορειότερα του ναού βρίσκεται το Θέατρο και ανατολικότερα η Λέσχη Κνιδίων. Στην Κρισταλία Πηγή γίνονταν ο καθαρμός των προσκυνητών πριν ζητήσουν χρησμό από τον Απόλλωνα.

Αξιοθέατα εντός του αρχ. χώρου

  • Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Μαντείο των Δελφών
  • Ιερό της Αθηνάς Προναίας
  • Ναός της Αθηνάς
  • Ιερό του Απόλλων
  • Ιερά Οδός
  • Θόλος
  • Γυμνάσιο
  • Θησαυροί
  • Βουλευτήριο
  • Ιερή Άλως
  • Θέατρο
  • Λέσψη των Κνιδίων
  • Κρισταλία Πηγή

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Στο μουσείο θα βρείτε μία από τις πλουσιότερες συλλογές αρχαίας τέχνης. Εδώ θα δείτε τον ομφαλό των Δελφών, ένα ωοειδές πιστό αντίγραφο των Ελληνιστικών ή πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων, στην επιφάνεια του οποίου φαίνεται ανάγλυφο δίχτυ από μάλλινες ταινίες. Θα δείτε το πιο συνηθισμένο αφιέρωμα στο μαντείο των Δελφών, σε μια επιγραφή με σιδερένιο τρίποδα κάτω από χάλκινο λέβητα.

Σε μαρμάρινη ζωοφώρο είναι απαθανατισμένοι οι Άθλοι του Ηρακλή. Δεμένος κάτω από την κοιλιά ενός χάλκινου προβάτου βρίσκεται και η μορφή του Οδυσσέα, στην προσπάθειά του να δραπετεύσει από την σπηλιά του Πολύφημου. Σε μια ζωοφόρο από το Θησαυρό των Σιφνίων, εικονίζονται οι Θεοί του Ολύμπου: Άρης, Αφροδίτη, Άρτεμις, Απόλλων, Δίας, Αθηνά, Ήρα, Δήμητρα. Απεικονίζεται και η Γιγαντομαχία, και πιο πέρα η κρίση του Πάρη που ήταν η αφορμή για τον Τρωϊκό Πόλεμο.

Άλλα σημαντικά εκθέματα αποτελούν η μαρμάρινη Σφίγγα που αφιερώθηκε στο ιερό των Δελφών από τους κατοίκους της Νάξου το 560 π.Χ., οι Αρχαϊκοί Κούροι του 600 & 580 π.Χ., ο ανδιάντας του Αγία, νικηφόρου αθλητή των μεγάλων αθλητικών αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας, όπως και το αριστούργημα του μουσείου, ο Ηνίοχος των Δελφών. Στην συλλογή υπάρχουν επίσης όπλα, είδη καλλωπισμού, χάλκινες ασπίδες με λιονταριστή κεφαλή, ένα χάλκινο είδωλο αγελάδας, χάλκινα κεφάλια από γύπες, 3 καρυάτιδες και άλλα.

Διαδρομή Πάτρα – Δελφοί

Με αυτοκίνητο

Ξεκινώντας από το κέντρο της Πάτρας, οδηγήστε με προορισμό το Ρίο. Έχοντας επιλέξει εάν θα περάσετε το κανάλι με καράβι, ή μέσω της γέφυρας, επιλέγετε την αντίστοιχη διαδρομή και φτάνετε στο Αντίρριο, από όπου θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιτέας και έπειτα την Εθνική Οδό Άμφισσας Λιβαδειάς.

Με λεωφορείο

Δρομολόγια από Πάτρα προς Δελφούς και αντιστρόφως πραγματοποιούνται από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Φωκίδας.

Δρομολόγια Πάτρα – Δελφοί: 12:40 (εκτός Σαββατοκύριακου), 18:10 (καθημερινά)
Δρομολόγια Δελφοί – Πάτρα: 13:15 (καθημερινά), 17:30 (μόνο Κυριακή)

Σας συνιστούμε να επικοινωνείτε με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Φωκίδας για την επιβεβαίωση των δρομολογίων στο τηλέφωνο: 22650 28341 ή στο πρακτορείο Πάτρας: 2610 274938. Τα λεωφορεία ξεκινούν από το πρακτορείο Πάτρας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Όθωνος Αμαλίας 58.

Booking.com
Booking.com

Εξερευνήστε άλλες περιοχές